Orthopedische Voetbedden

Zijn de voeten overbelast of doorgezakt? Doen de voeten pijn bij het lopen? Dan kunnen de voeten wellicht extra steun gebruiken. Hiermee kan de voetstand worden gecorrigeerd en pijnklachten kunnen worden verminderd of zelfs verholpen, zodat het lopen weer plezierig wordt. Een individueel gemaakt voetbed, ook wel steunzool of inlay genoemd biedt een op maat gemaakte ondersteuning voor de voeten.

Medische indicatie: verwijzing?

Een individueel aangemeten voetbed kan worden voorgeschreven door de huisarts, fysiotherapeut of specialist, zoals een orthopedisch chirurg, reumatoloog of revalidatiearts. In de verwijzing staat de omschrijving van wat het probleem precies is. De orthopedisch schoentechnicus maakt op grond van deze medische indicatie het orthopedisch voetbed.

Model, materiaal en kleur

Individuele voetbedden kunnen van verschillende materialen en in diverse uitvoeringen gemaakt worden. Aan een voetbed bestemd voor dagelijks gebruik worden andere eisen gesteld dan aan een voetbed dat bestemd is om mee te sporten of wandelen. De extra kwetsbare voeten van diabetes- of reumapatiënten stellen weer andere eisen aan het orthopedische voetbed. Voor wat betreft de schoen waar het voetbed in gedragen wordt, geldt dat deze geschikt moet zijn voor het dragen ervan. De effectiviteit van het voetbed valt of staat met een geschikte schoen. Mocht de aanschaf van een nieuwe schoen noodzakelijk zijn, dan bent u bij Rameau Voetzorg en Schoenmode aan het juiste adres voor een vakkundig advies. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze Webshop.

Het proces: specialistisch maatwerk, van aanmeten tot afleveren

Het aanmeten doen wij bij voorkeur op afspraak, zodat wij de tijd hiervoor kunnen nemen. Het neemt ongeveer een half uur in beslag. De orthopedisch schoentechnicus begint met een onderzoek van de voeten en een analyse van het looppatroon. Er wordt een voetafdruk gemaakt met behulp van een voetscan. Tijdens het aanmeten wordt een advies gegeven over welk schoeisel geschikt is voor de voeten in relatie met het specifieke voetprobleem. Direct na het aanmeten wordt een afspraak gemaakt voor het afleveren.

De leveringstermijn van individuele orthopedische voetbedden bedraagt ongeveer twee weken. Tijdens het afleveren wordt een laatste controle uitgevoerd, waarbij het voetbed wordt gepast in de schoen waarin deze wordt gedragen. Om dit zorgvuldig te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de cliënt de voetbedden persoonlijk ophaalt en de schoenen mee heeft waarin deze worden gedragen.

Gewenning

Het dragen van de orthopedische voetbedden moet de eerste dagen na aflevering geleidelijk worden opgebouwd. De voet moet dan wennen aan de nieuwe stand of ondersteuning. Het beste is om de voetbedden meerdere malen per dag te dragen, waarbij dit elke dag een uur langer wordt. In totaal neemt de gewenning van een paar dagen tot twee weken in beslag. Belangrijk is om het gebruik in het begin niet te forceren.

Controle

Als u na twee weken nog niet gewend bent aan de nieuwe voetbedden, is het verstandig om terug te komen voor een extra controle. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet u altijd zo spoedig mogelijk terugkomen. Met name voor diabetici is in dat geval een extra controle van groot belang. Bij deze controle en eventuele wijzigingen die aan de voetbedden moeten worden gedaan worden geen kosten in rekening gebracht.

Wanneer de voetbedden goed bevallen en alles naar wens verloopt dan adviseren wij jaarlijks de voetbedden te laten controleren op pasvorrm, effectiviteit en draagcomfort. Wanneer uit deze controle reparaties voortkomen, dan worden die in rekening gebracht.

Onderhoud en reparaties

Het spreekt voor zich dat juist onderhoud bijdraagt aan een ruimere levensduur van uw voetbedden. Toch kan het zo zijn dat in de loop van de tijd een reparatie noodzakelijk is.

Leg vochtige voetbedden nooit bij de verwarming of in de zon. Beter is het om een voetbed half uit de schoen te leggen als het niet gedragen wordt, liefst in een onverwarmde ruimte.

Als het afdek materiaal van de voetbedden versleten is terwijl de pasvorm en maat nog correct zijn, is het mogelijk om het voetbed opnieuw te laten bekleden. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de aanschaf van nieuwe voetbedden. Mocht de cliënt de voetbedden ter reparatie aanbieden, dan kan deze hiervoor telefonisch contact opnemen. Waar mogelijk repareren wij de voetbedden terwijl men wacht. Ons streven is om alle reparaties na maximaal twee dagen te hebben uitgevoerd.

Keurmerk, service en garantie

Rameau Voetzorg en Schoenmode is in het bezit van het branchekeurmerk van de SEMH, dit is de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen, een onafhankelijke stichting die in onderling overleg met patiëntenorganisaties, artsen, zorgverzekeraars en zorgverleners de kwaliteitseisen vaststelt waaraan aanbieders van medische hulpmiddelen moeten voldoen. Jaarlijks worden erkende bedrijven getoetst op deze eisen, en ontvangen zij bij goedkeuring de erkenning.

Rameau Voetzorg en Schoenmode maakt tevens onderdeel uit van de brancheorganisatie NVOS. In onderling overleg met de zorgverzekeraars heeft de NVOS afspraken gemaakt aangaande de garantietermijnen. De garantie met betrekking tot de pasvorm van voetbedden bedraagt drie maanden, tenzij de vorm van de voet verandert in deze periode. De garantie op het materiaal bedraagt zes maanden.

Klachten

Orthopedische voetbedden worden door Rameau Voetzorg en Schoenmode met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Toch kan het zijn dat zich een probleem voordoet. Wij nodigen u in een dergelijke situatie uit om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Als SEMH erkend bedrijf beschikken wij over een klachtenprotocol. Wanneer een klacht niet wordt opgelost, dan kan de klachten commissie van de brancheorganisatie NVOS worden ingeschakeld.

Vergoeding, eigen risico en eigen bijdrage

Voor de voorwaarden met betrekking tot de vergoedingsmogelijkheden, het eigen risico en de hoogte van de eigen bijdrage verwijzen wij u graag naar de Zorgverzekeraars pagina op onze site.

Rameau folder 24 okt

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden