Wat is een orthopedisch schoenmaker?

Geplaatst op 7 juli 2020 (bijgewerkt op 19 augustus 2020)

Wat is een orthopedisch schoenmaker?

Onze orthopedisch schoenmakers zijn onmisbaar in onze organisatie, maar wat doen ze? Een orthopedisch schoenmaker (ook wel een orthopedisch schoentechnicus) is iemand die de voeten zorgvuldig opmeet zodat er op maat gemaakte schoenen, steunzolen of andere andere orthopedische voorzieningen kunnen worden gemaakt. Dit wordt gedaan wanneer er voetgerelateerde klachten zijn.

Enkele voorbeelden van voetklachten zijn:

 • Reumatische voetklachten;
 • Afwijkende voetvormen zoals platvoeten, holvoeten en hallux valgus (knok)
 • Aangeboren voetafwijkingen zoals bijvoorbeeld een klompvoet
 • Klachten als gevolg van diabetes
 • Pijnklachten als gevolg van een hielspoor
 • Voetvormafwijkingen als gevolg van ongeval of amputatie
 • Voetklachten als gevolg van spierstoornissen
 • et cetera.

Meestal worden de cliënten van de orthopedisch schoenmaker (via de huisarts) doorverwezen door een orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog of dermatoloog.

Waarom heeft men orthopedische schoenen nodig?

In de orthopedische schoentechniek worden 4 classificaties onderscheiden. Dit heeft te maken met de ernst van de klachten en de bijbehorende passende oplossingen. We onderscheiden hierbij:

 1. orthopedisch inlays in combinatie met confectieschoenen;
 2. OVAC (orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen;
 3. OSB (semi-orthopedische schoenen);
 4. OSA (orthopedische schoenen)


Al deze oplossingen kunnen bijdragen tot het verlichten van de voetgerelateerde klachten. Het kan hier gaan om een juiste ondersteuning. Of om een juiste standscorrectie. Ook het bieden van een adequate pasvorm kan een oplossing zijn. Of een combinatie hiervan.

Hiermee kunnen klachten gereduceerd worden. Niet alleen voetklachten maar ook knie- en rugklachten kunnen verminderen. Voeten staan aan de basis van het lichaam; een verkeerde stand kan grote klachten veroorzaken. Voetafwijkingen komen bij jong en oud voor; orthopedische schoenvoorzieningen worden door jong en oud gedragen

Hoe gaat een orthopedisch schoenmaker te werk?

De orthopedisch schoentechnicus zal met een intake beginnen. Hierbij wordt eerst in een gesprek besproken wat de klachten zijn en worden mogelijkheden besproken en uitgelegd. Een goede voorlichting is hierbij essentieel. Goed luisteren is het belangrijkste.

Uiteindelijk zal er een plan gemaakt worden en besproken worden met de cliënt. Daarna zal een en ander opgemeten moeten worden. Hierbij is het voorschrift van de arts leidend; de orthopedisch schoentechnicus zal indien nodig overleggen met de arts.

Ook wordt de financiële kant van de zaak uitgelegd; welke vergoedingen zijn er en wat moet men zelf bijdragen.

Afhankelijk van de gekozen oplossing zal de orthopedisch schoentechnicus in samenwerking met het productieteam ervoor zorgen dat de juiste orthopedishe oplossingen gemaakt worden.

Na aflevering is de periodieke controle belangrijk; immers zijn de geleverde hulpmiddelen nog steeds adequaat?

Orthopedisch schoenmakers zijn opgeleid tot vakmensen!

Het vervaardigen van orthopedische schoenen en inlays is specialistisch werk. Onze orthopedisch schoentechnici beschikken over de benodigde kennis en ervaring.

Wanneer ben je een bevoegd orthopedisch schoenmaker?

Er zijn een aantal verschillende opleidingen die in aanmerking komen voor iemand die als orthopedisch schoentechnicus wil werken, zowel op hbo- als op mbo-niveau. Alleen met minimaal niveau 4 mag je jezelf tot orthopedisch schoentechnicus benoemen. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn:

 • Schoentechnisch voorzieningenmaker (mbo 2);
 • Orthopedisch technisch medewerker (mbo 3);
 • Orthopedisch schoentechnicus (mbo 4);
 • Orthopedische technoloog (hbo).

Maak kennis met de orthopedische schoenmakers van Rameau!

Wij stellen ons graag aan u voor! Kom gerust eens langs voor een bakje koffie of neem contact met ons op via het contactformulier of via het nummer: 0515-421111.

  Terug naar het blog overzicht
Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden