Semi-orthopedische schoenen (OSB)

Voor lichtere voetproblemen waarvan de specialist constateert dat deze gecorrigeerd moeten worden is er de semi-orthopedische schoen. Deze schoen wordt in de fabriek geproduceerd waarna er door de orthopedische schoentechnicus voorzieningen in worden aangebracht. De semi-orthopedische schoen wordt speciaal ontworpen om deze voorzieningen in toe te kunnen passen. Zo is er extra teenhoogte, een verstevigde hiel en extra hieldiepte beschikbaar en is de pasvorm zo ontworpen dat de schoen individueel aangepast kan worden aan de voet van de cliënt. De schoenen zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen door de orthopedische schoentechniek. Een semi-orthopedische schoen is herkenbaar aan het stempel van de Nederlandse Vereniging van Orthopedische Schoentechnici, de NVOS, dit is de branchevereniging van de orthopedische schoenbedrijven.

Medische indicatie: verwijzing door specialist

Semi-orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een medisch specialist. Dit kan bijvoorbeeld een revalidatiearts, een dermatoloog, orthopedisch chirurg of reumatoloog zijn. De cliënt ontvangt van de specialist een verwijzing waarop de medische indicatie en de aard van het voetprobleem worden vermeld. Op grond hiervan bepalen de cliënt en de orthopedische schoentechnicus welke schoen de cliënt kan gaan dragen en welke voorzieningen daarin nodig zijn.

Model, materiaal en kleur

Semi-orthopedische schoenen worden dus fabrieksmatig geproduceerd, in een breed scala van modellen en uitvoeringen. Rameau Voetzorg en Schoenmode biedt semi-orthopedische maatschoenen uit de collecties van o.a. Durea, Nimco en Finn Comfort. Er is een ruime keuze aan modellen, materialen en kleuren. Voor kinderen is er een veelzijdige collectie met een groot aanbod in actuele modekleuren, o.a. van het merk Piedro. In overleg met de schoentechnicus maakt de cliënt een keuze, waarna de voorzieningen conform de medische verwijzing worden aangebracht. De schoen wordt hiermee individueel aangepast aan de voet van de cliënt. Bekijk hier de collecties van onze Leveranciers.

Het proces: specialistisch maatwerk, van aanmeten tot afleveren

Wanneer u een verwijzing heeft van de specialist, kunt u contact opnemen voor het maken van een afspraak voor het aanmeten van de semi-orthopedische schoenen. Tijdens deze afspraak wordt het voorschrift van de verwijzend arts als uitgangspunt genomen om te bepalen welke voorzieningen moeten worden aangebracht. De orthopedische schoentechnicus begint met een onderzoek van de voet en een analyse van het looppatroon. De voeten worden opgemeten. In overleg met de cliënt wordt bepaald welke semi-orthopedische schoen geschikt is en welk model en welke kleur de cliënt wenst.

De cliënt wordt uitgenodigd om de schoen te komen passen. De pasvorm en het effect op het lopen worden hier beoordeeld. Indien nodig wordt dit passen samen met de voorschrijvend arts gedaan. Het passen kan ook thuis, eventueel onder begeleiding van de fysiotherapeut, worden gedaan. De schoenvoorzieningen worden vervolgens door de orthopedische schoentechnicus volledig individueel op maat gemaakt en in of onder de schoen aangebracht.

Het totale proces van aanmeten tot afleveren neemt zes weken in beslag. Na deze periode wordt u uitgenodigd voor het maken van een afspraak waarbij de schoenen worden afgeleverd. Tijdens de aflevering wordt door de orthopedisch schoentechnicus gecontroleerd hoe het draagcomfort is en of de schoenen voldoen aan de specificaties en de voorschriften van de verwijzer.

Inloopschema & zelfcontrole

Uw voeten moeten wennen aan de nieuwe schoenen. De schoenen moeten worden ingelopen. Het is belangrijk om dit met beleid te doen en niet geforceerd. Hoe lang dit proces duurt, is afhankelijk van de kwetsbaarheid van de voet. Afhankelijk van uw indicatie ontvangt u een inloopschema, dat is toegesneden op het inlopen in uw specifieke situatie. Tijdens deze fase is het belangrijk om uw voeten te controleren op drukplekken, of, wanneer u dit zelf niet kunt doen, dit te laten controleren door een ander.

Gewenning

Tijdens het proces van aanmeten tot afleveren wordt veel aandacht besteed aan de optimale pasvorm. Aspecten waar in het bijzonder op wordt gelet zijn dat er voldoende ruimte is om drukplekken te voorkomen en dat de voet van vorm verandert tijdens zitten, staan en lopen. Het leer zal zich geleidelijk aan aan gaan passen aan de vorm van de voet en de voet zal moeten wennen aan de geboden ondersteuning of gecorrigeerde stand.

Controle

Wanneer u het inloopschema nauwkeurig volgt maar u na een aantal weken niet het draagcomfort ervaart wat u zou verwachten, dan is het verstandig om een afspraak voor een controle te maken. Wanneer er drukplekjes of andere huidbeschadigingen optreden dan moet u zo snel mogelijk terugkomen. Met name bij diabetici is dit van groot belang. Aan deze controles en eventuele aanpassingen en reparaties zijn geen kosten verbonden.

Mochten uw schoenen goed bevallen en verloopt alles naar wens, dan adviseren wij u om jaarlijks uw schoenen te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort. Aan deze jaarlijkse controle zijn geen kosten verbonden. Mocht de controle aanleiding geven tot een reparatie, dan worden hiervoor de gebruikelijke reparatiekosten in rekening gebracht.

Reparaties

Bij het afleveren ontvangt u een onderhoudsadvies. Het spreekt voor zich dat regelmatig onderhoud bijdraagt aan een ruimere levensduur van uw schoenen. Toch kan het noodzakelijk zijn dat in de loop van de tijd een reparatie noodzakelijk is. De garantie met betrekking tot de pasvorm bedraagt drie maanden. De garantie op het materiaal bedraagt zes maanden. Mocht u uw schoenen ter reparatie aanbieden, dan kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen. Waar mogelijk repareren wij uw schoenen terwijl u wacht. Ons streven is om alle reparaties na maximaal twee dagen te hebben uitgevoerd.

Keurmerk, service en garantie

Rameau Voetzorg en Schoenmode is in het bezit van het branchekeurmerk van de SEMH, dit is de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen, een onafhankelijke stichting die in onderling overleg met patiëntenorganisaties, artsen, zorgverzekeraars en zorgverleners de kwaliteitseisen vaststelt waaraan aanbieders van medische hulpmiddelen moeten voldoen. Jaarlijks worden erkende bedrijven getoetst op deze eisen, en ontvangen zij bij goedkeuring de erkenning.

Rameau Voetzorg en Schoencomfort maakt tevens onderdeel uit van de brancheorganisatie NVOS. In onderling overleg met de zorgverzekeraars heeft de NVOS afspraken gemaakt aangaande de garantietermijnen. De garantie met betrekking tot de pasvorm bedraagt drie maanden. De garantie op het materiaal bedraagt zes maanden.

Klachten

Semi-orthopedische schoenen worden door Rameau Voetzorg en Schoenmode met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Toch kan het zijn dat zich een probleem voordoet. Wij nodigen u in een dergelijke situatie uit om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Als SEMH erkend bedrijf beschikken wij over een klachtenprotocol. Wanneer een klacht niet wordt opgelost, dan kan de klachten commissie van de brancheorganisatie NVOS worden ingeschakeld.

Vergoeding, eigen risico en eigen bijdrage

Voor de voorwaarden met betrekking tot de vergoedingsmogelijkheden, het eigen risico en de hoogte van de eigen bijdrage verwijzen wij u graag naar de Zorgverzekeraars pagina op onze site.Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden