Allergeenvrije schoenen

Looistoffen, rubber, lijm of kleurstoffen, allemaal kunnen ze een allergische reactie opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. In de meeste schoenen zitten deze stoffen
verwerkt, waardoor de voeten van allergiepatiënten het zwaar te verduren krijgen. Met allergeenvrije schoenen blijft de cliënt de allergie een stap voor.
Deze schoenen worden fabrieksmatig of met de hand vervaardigd, speciaal met het oog op het voorkomen van allergieën. Het materiaal waarvan de schoenen worden gemaakt bevat de genoemde allergene stoffen helemaal niet of in zeer minimale hoeveelheden. Daardoor worden allergische reacties sterk teruggedrongen. Soms blijft de allergie zelfs helemaal weg.

Medische indicatie

Allergeenvrije schoenen worden voorgeschreven door een dermatoloog. In het voorschrift (medische indicatie) staat vermeld welke allergie de cliënt precies heeft. Soms neemt de dermatoloog een allergietest af om te beoordelen of het materiaal dat in de schoen wordt verwerkt geschikt is voor de cliënt. In dat geval stellen wij een staaltje van het materiaal beschikbaar. De dermatoloog kan testen of de cliënt allergisch reageert op het materiaal in de schoen. In samenspraak met de dermatoloog levert het orthopedisch schoentechnisch bedrijf Rameau Voetzorg en Schoenmode handmatig of fabrieksmatig gemaakte allergeenvrije schoenen.

Model, materiaal en kleur

Rameau Voetzorg en Schoenmode maakt deel uit van een groep schoenleveranciers die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van de voetallergie. Zij leveren allergeenvrije schoenen in een grote verscheidenheid aan modellen en kleuren. Dames hebben de keuze uit sportieve, klassieke of modieuze modellen, voor heren zijn er een aantal sportieve modellen, geklede schoenen en de tijdloze brogue beschikbaar. Allergeenvrije schoenen zijn ook in kindermaten leverbaar. Als met fabrieksmatig geproduceerde allergeenvrije schoenen niet voldoende tegemoet kan worden gekomen aan de specifieke voetproblematiek, kan een handgemaakte allergeenvrije schoen uitkomst bieden. De voorwaarden en bijzonderheden voor handgemaakte orthopedische maatschoenen Orthopedische schoenen (OSA) zijn hierop van toepassing.

Het proces: specialistisch maatwerk, van aanmeten tot afleveren

Elke allergie stelt zijn eigen eisen aan het verwerkte materiaal in een schoen. Daarom moeten allergeenvrije schoenen worden afgestemd op de individuele gebruiker. Tijdens het aanmeten van de schoenen wordt een keuze gemaakt uit de beschikbare kleuren en modellen. In verband met de specifieke allergie worden tevens details besproken, zoals de lijm en de kleur- en looistoffen die voor het leer zijn gebruikt. In sommige gevallen moet eerst nog een allergietest worden gedaan (zie medische indicatie). Vervolgens worden de schoenen in de fabriek op voorschrift van de dermatoloog uit goedgekeurde materialen vervaardigd. Afhankelijk van de medische indicatie kan het zijn dat de cliënt een orthopedische maatschoen nodig heeft, deze wordt dan individueel aangemeten en gemaakt. Op het moment van afleveren vindt de laatste controle plaats voordat de schoenen worden uitgegeven. Fabrieksmatig geproduceerde allergeenvrije schoenen zijn als regel binnen zes weken klaar om afgeleverd te worden. Voor een individueel op maat gemaakte schoen geldt een levertijd van maximaal twaalf weken.

Gewenning en nazorg

De eerste dagen na het afleveren moeten nieuwe schoenen regelmatig worden afgewisseld met andere schoenen. De gewenningsperiode duurt hoogstens twee weken. Indien de cliënt na twee weken nog niet aan de nieuwe schoenen gewend is, is het raadzaam om een controle-afspraak bij Rameau te maken. Deze controle en eventuele wijzigingen aan de schoen behoren tot de normale aflevercondities en zijn gratis. Als alles naar wens verloopt, adviseren wij om allergeenvrije schoenen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort. Als uit deze controle reparaties voortkomen, worden deze in rekening gebracht.

Reparaties

Regelmatig onderhoud en tijdige reparatie verhogen het comfort van de schoenen en verlengen de levensduur. Omdat er speciale allergeenvrije materialen en lijm in de schoenen zijn verwerkt, verdient het de voorkeur om de schoenen bij ons bedrijf te laten repareren. Wij hebben namelijk de beschikking over de specifieke gegevens betreffende uw allergie. Rameau Voetzorg en Schoenmode weet welke materialen kunnen worden verwerkt. Tijdens alle spreekuren en tijdens openingsuren in de vestiging Sneek kan de cliënt de schoenen voor reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan in het bedrijf te Sneek de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl men daarop wacht.

Keurmerk, service en garantie

Rameau Voetzorg en Schoenmode is in het bezit van het branchekeurmerk van de SEMH, dit is de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen, een onafhankelijke stichting die in onderling overleg met patiëntenorganisaties, artsen, zorgverzekeraars en zorgverleners de kwaliteitseisen vaststelt waaraan aanbieders van medische hulpmiddelen moeten voldoen. Jaarlijks worden erkende bedrijven getoetst op deze eisen, en ontvangen zij bij goedkeuring de erkenning.

Rameau Voetzorg en Schoenmode maakt tevens onderdeel uit van de brancheorganisatie NVOS. In onderling overleg met de zorgverzekeraars heeft de NVOS afspraken gemaakt aangaande de garantietermijnen. De garantie met betrekking tot de pasvorm van de nieuwe allergeenvrije schoenen bedraagt drie maanden. De garantie op het materiaal bedraagt zes maanden.

Klachten

Orthopedische maatschoenen worden door Rameau Voetzorg en Schoenmode met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Toch kan het zijn dat zich een probleem voordoet. Wij nodigen u in een dergelijke situatie uit om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Als SEMH erkend bedrijf beschikken wij over een klachtenprotocol. Wanneer een klacht niet wordt opgelost, dan kan de klachten commissie van de brancheorganisatie NVOS worden ingeschakeld.

Vergoeding, eigen risico en eigen bijdrage

Voor welke vergoeding de cliënt in aanmerking komt is afhankelijk van of het om fabrieksmatig geproduceerde of om handmatig gemaakte schoenen gaat. De hoogte van de vergoeding en de voorwaarden waaronder de schoenen worden verstrekt, verschillen per verzekeraar. Raadpleeg hiervoor uw polis-voorwaarden. Voor de voorwaarden met betrekking tot de vergoedingsmogelijkheden, het eigen risico en de hoogte van de eigen bijdrage verwijzen wij u graag naar de Zorgverzekeraars pagina op onze site.

Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden