Hoe kan ik voetklachten voorkomen?

Geplaatst op 3 juni 2020 (bijgewerkt op 4 juni 2020)

Voetklachten voorkomen

Ongeveer 57% van de Nederlanders krijgt eens in zijn leven te maken met voetproblemen. Volgens zorgwijzer zijn er op dit moment miljoenen mensen, alleen in Nederland, die kampen met voetklachten. Velen van hen krijgen houdingsproblemen als gevolg. De voetklachten hadden voorkomen kunnen worden met de juiste behandeling en/of verzorging. Mensen zien pas in hoe belangrijk voeten zijn, nadat zij klachten ervaren. Gelukkig is er voor ieder voetprobleem wel een aanpak denkbaar die de klachten effectief kunnen bestrijden. De meest voorkomende voeten met voetproblemen zijn:

  • Diabetische voet;
  • Spastische voet;
  • Reumatische voet;
  • Platvoet;
  • Hielspoor;
  • Hallux valgus;
  • De oudere voet;
  • Hamerteen;
  • Oncologische voetproblemen;

Hoe kan ik voetklachten voorkomen?

Onze voeten krijgen het hele leven lang de volle lading van het lichaamsgewicht te verduren. Hierdoor kan er pijn aan de voeten ontstaan. Eén van de belangrijkste factoren voor preventie van voetklachten, is het dragen van goede schoenen. Goede schoenen kunnen voetklachten namelijk voorkomen.

Waarom is het dragen van goede schoenen belangrijk bij het voorkomen van voetklachten?

Zoals eerder genoemd, zijn goede schoenen goed voor het voorkomen van voetklachten. We kunnen hierbij denken aan voetschimmels, schimmelnagels, eelt, likdoorn en blaren. Als u slecht passende schoenen draagt, kan dit leiden tot pijn in de voet en zelfs tot het vergroeien van de tenen. Door het dragen van goed passend schoeisel, kan bijvoorbeeld ook nagelbeschadiging worden voorkomen. Hiermee is de kans op een schimmelnagel ook verminderd.

Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van goede schoenen?

Uiteraard een goede vraag. Er zijn verschillende factoren waar u op moet letten tijdens het aanschaffen van een goede schoenen. In een aantal bulletpoints, herkent u een goed paar schoenen aan:

  • Goede schoenen hebben de juiste pasvorm en stevige zolen (pas altijd beide schoenen);
  • Goede schoenen zijn gemaakt van materiaal dat vocht en lucht doorlaat;
  • Zorg ervoor dat de zolen niet te glad zijn. Een goed profiel zorgt ervoor dat u stevig op uw schoenen staat;
  • Het is van belang dat de tenen voldoende ruimte hebben, te denken aan lengte, hoogte en breedte in de schoen;
  • Het is van belang dat de schoen stevig is rond de hiel (contrefort);
  • Pas uw schoenen aan het einde van de dag (onze voeten worden namelijk iets dikker gedurende de dag);

Verder is het van belang om uw voeten regelmatig op te meten. Namelijk, als u ouder wordt, groeien uw voeten ook. Ook is het aan te raden om geen schoenen te dragen met een hoge hak. Als u dat wel doet, wissel zo nu en dan met plattere schoenen.

Het dragen van een schoen met de juiste hielheffing (hak hoogte ten opzichte van de voorvoet) is van belang, een te hoge hak is niet optimaal in verband met instabiliteit en een verhoogde druk op de voorvoet, maar een te platte schoen verhoogd de druk op hielbeen, achtervoet en achillespees. Onze schoenen hebben gemiddeld een hielheffing van 2/2.5 cm, dit draagt in vele gevallen bij aan een optimale stand.

Tevens is het te adviseren om niet meerdere dagen achter elkaar dezelfde schoen te dragen. Schoenen moeten namelijk goed kunnen drogen en ventileren. Hiermee voorkomt u eventuele schimmels. In dit artikel staat ook omschreven waar u op moet letten bij het kopen en dragen van schoenen.

Laat u adviseren door Rameau

Ervaar optimaal voetcomfort dankzij onze vakkundige medewerkers. Zij voorzien u graag van een passend advies! In onze winkel vindt u niet alleen vriendelijke specialisten, maar vindt u daadwerkelijk een passende oplossing voor uw voeten ongeacht de vraag. Maak een afspraak via het contactformulier of kom direct naar de winkel.

  Terug naar het nieuwsoverzicht
Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden