Veelvoorkomende oorzaken van wreef- en voetpijn

Geplaatst op 14 augustus 2018 (bijgewerkt op 5 februari 2020)

Pijn aan de wreef of voorvoet is een veelvoorkomende klacht, welke vaak samen gaat of zorgt voor andere blessures wanneer hier te lang mee wordt doorgelopen. Sommige klachten komen door een aangeboren afwijking die voorheen niet voor klachten zorgde. Andere klachten kunnen veroorzaakt worden door overbelasting bij sport of het dragen van verkeerd schoeisel. In dit artikel worden enkele veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de wreef en voet behandeld.

Tarsal Boss: Pijnlijke bult op de wreef

Een mogelijke oorzaak voor wreefpijn is een botuitstulping die is ontstaan op de wreef. Deze botuitstulping noemen we tarsal boss en ziet eruit als een kleine bobbel op de wreef.

Tarsal boss kan verschillende oorzaken hebben:

  • Beginnende gewrichtsslijtage (artrose)
  • Overbelasting van de gewrichten door platvoeten of holvoeten
  • Te strak sluitend schoeisel

Behandeling voor Tarsal Boss

De pijn aan de wreef die tarsal boss veroorzaakt kan worden teruggedrongen door vilt te bevestigen aan de binnenzijde van de lip van de schoen, daarnaast mag de schoen niet te strak zitten. Een ervaren schoentechnicus helpt u met passend advies weer aan een comfortabel zittende schoen.

Voetpijn door een accessoire os naviculare

Normaliter bevat de menselijke voet zeven voetwortelbeentjes. Het os naviculare is een van deze voetwortelbeentjes, gelegen aan de binnenzijde van de voetwortel. Op enkele plaatsen in de voet kunnen extra (accessoire) botjes voorkomen. De extra botjes komen ook voor bij het os naviculare, dit extra botje wordt een accessoire os naviculare genoemd. Accessoire os naviculare is een aangeboren afwijking welke doorgaans vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. De extra botjes zijn verbonden door het kraakbeen of bindweefsel en zal in geen geval samengroeien met het bestaande os naviculare.

Klachten

Iemand met een accessoire os naviculare heeft hier niet persé last van, echter kan het kraakbeen of bindweefsel welke de botjes verbinden wel beschadigd raken. Dit zorgt voor pijn bij het belasten van de voet. Doordat bindweefsel slecht geneest kunnen klachten lang aanhouden. Verder kan een groot accessoire os naviculare zorgen voor een bult aan de binnenkant van de voet, welke de voet verbreed waardoor klachten kunnen ontstaan bij het dragen van ongeschikte schoenen.

Behandeling van accessoire os naviculare

Bij hevige, aanhoudende pijnklachten door beschadiging van het kraakbeen of bindweefsel kan een orthopedisch schoentechnisch adviseur het voorstel van de behandelende arts om de voet enkele tijd te immobiliseren uitvoeren. De rust die de voet dan krijgt bevordert de genezing van het kraakbeen of bindweefsel.

Bij pijnklachten door het dragen van schoeisel is aangepast orthopedisch schoeisel een mogelijkheid. Echter, in veel gevallen vinden onze adviseurs verschillende opties voor u uit onze uitgebreide collectie confectieschoenen.

Bij een groot accessoire os naviculare kan schoeisel met een uitsparing in de schoen zorgen voor vermindering van de druk op het pijnlijke botgedeelte. Waar aanhoudende druk normaliter de klachten kan erger maken, kan aangepast schoeisel deze klachten juist terugdringen.

Pijn aan de voet door een verhoogde wreef

De voetboog van een gemiddelde voet is rond de 1,3 centimeter hoog. Grofweg 5% van de mensen heeft een hogere voetboog. Bij zo’n hogere voetboog ontstaat automatisch ook een hogere wreef. Normaliter is dit een onschuldige afwijking, echter kan een zeer hoge wreef voor pijnlijke klachten zorgen.

Klachten

Een zeer hoge wreef en voetboog gaan gepaard met een aangespannen achillespees, gespannen voetzolen en tenen die neigen naar een klauwstand. Hierbij is het hielbeen lichtelijk naar binnen gekanteld en haalt de voet meer steun uit de buitenrand van de voet.

Een verhoogde wreef kan verschillende klachten veroorzaken. Doordat er nauwelijks op de middenvoet wordt gesteund krijgen de voorvoet en de hiel het zwaar te verduren. De schokdemping van de voet wordt hiermee sterk teruggebracht. De leegte die de middenvoet achterlaat wordt opgevangen door andere gewrichten zoals de knieën, heupen, enkels en de rug. Wanneer dit langere tijd zo blijft kunnen ook deze gewrichten klachten gaan vertonen.

Behandeling van een verhoogde wreef

Een orthopedisch schoentechnisch adviseur is gespecialiseerd in klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat; dit betreft de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Aanpassingen aan uw confectieschoen of gebruik van voetbedden zou een oplossing kunnen bieden bij verhoogde wreef klachten.

Wreefpijn door irritatie van de schoenen

Voor mensen met een verhoogde wreef kunnen laarzen of bepaalde schoenen zorgen voor pijnlijke klachten. Het schoeisel oefent druk uit op de wreef, waardoor wrijving ontstaat en uiteindelijk irritatie. Deze constante druk en wrijving kan zelfs zorgen voor vergroeiingen aan de voet, waardoor de druk erger wordt. Wanneer de druk toeneemt kunnen zenuwen zelfs beklemd raken.

Behandeling van wreefpijn

In dit geval is slecht schoeisel de basis voor de pijnklachten. Om de pijnklachten zo ver mogelijk terug te dringen en op termijn uit te sluiten is een goed paar schoenen de uitkomst.

Rameau Voetzorg en Schoenmode heeft deskundige medewerkers die u graag helpen. Onze schoentechnici zijn vakkundig en beschikken over jarenlange ervaring.

Plotselinge wreefpijn door mortonse neuralgie

Een mortonse neuralgie is een pijnlijke zenuwbeknelling in de voet, tussen de tenen. Dit ontstaat vaak door druk op de zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes. Een platvoet of holvoet kan een oorzaak zijn. Verder kan een mortonse neuralgie ontstaan door het dragen van te klein (en te smal) schoeisel, veel lopen of staan en veelvuldig hurken in combinatie met een afwijkende voetstand.

Klachten

Een doof of brandend gevoel in de tenen of voorvoet is een van de pijnklachten van een mortonse neuralgie. Daarnaast kan de zenuwbeknelling zorgen voor een plotseling opkomende wreefpijn die kan doorlopen naar de tenen.

Behandeling van mortonse neuralgie

Vaak kan een schoentechnisch adviseur door een schoen met de juiste pasvorm te selecteren uit onze collectie confectieschoenen het probleem beginnen op te lossen. Voldoende ruimte in de breedte en lengte van de schoen is van essentieel belang.

Bij de behandeling van een mortonse neuralgie is het belangrijk om de overdruk op de zenuw op te heffen. Dit kan op verschillende manieren behandeld worden: taping van de voet, een podotherapeutische inlegzool, een voetbed gefabriceerd door een podoloog of wellicht een teenorthese. Vraag uw specialist passend advies.

Voetpijn door peesontsteking van de kuitspieren

Een peesontsteking van de kuitspieren is een veel voorkomende blessure bij sporters. De peesontsteking zorgt voor pijnklachten aan de buitenzijde van de voetrand of middenvoet. Deze pijn komt vooral voor tijdens belasting bijvoorbeeld tijdens het lopen en ook in de rustperiode, na belasting van de voet.

Een peesontsteking van de kuitspieren ontstaat vaak ten gevolge van beginnende artrose van de middenvoet, in veel gevallen is het een gevolg van overbelasting door sport of overgewicht. Tevens is bij veel gevallen van een peesontsteking van de kuitspieren sprake van een korte achillespees.

Behandeling van peesontsteking van de kuit

De eerste stap van behandeling is het nemen van rust in het geval van artrose door sport. Bij artrose door overgewicht is de eerste stap afvallen, dit kan moeilijk zijn door de rust die de ontsteking eist. Een te korte achillespees kan worden opgerekt door middel van rekoefeningen.

De opvolgende behandeling hangt af van de ernst van de blessure. In eerste instantie kan veel pijn worden voorkomen door het dragen van goed passende schoenen met de juiste eigenschappen. Verschillende klachten vragen om verschillende type schoenen.

Voetbedden of steunzolen spelen een grote rol in het verminderen van deze klachten. Wanneer dit niet genoeg resultaat geeft en de pijnklachten voor blijven komen kan er eventueel gekeken worden naar een operatieve behandeling. Raadpleeg uw huisarts voor medisch advies.

Laat u adviseren door Rameau

Ervaar optimaal voet comfort dankzij de orthopedische schoentechnici en medisch pedicure van Rameau Voetzorg & Schoenmode. In onze winkel vindt u niet alleen vriendelijke specialisten, maar vindt u daadwerkelijk een passende oplossing voor uw voeten ongeacht de vraag. Maak een afspraak via het contactformulier of kom direct naar de winkel.

  Terug naar het nieuwsoverzicht
Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden